Vermikulit vs. perlit

Vermikulit je prověřená minerální látka (odborně řečeno je vermikulit porézní slídová hornina), jako komplexní základ pro pěstování i choulostivějších druhů hub, kdy zajišťuje především dostatečnou zásobu vody v běžných a speciálních substrátech. Jeho povahová struktura umožňuje účinně absorbovat a zadržovat vodu, má střední kvalitu provzdušňování. Vzhledem k tomu, že jsou houby tvořeny z 85-90% vodou, je důležité aby se vlhkost, především v procesu fruktifikace, držela tak vysoko, jak je to jen možné. Udržování vyšší vlhkosti je tak méně náročné i daleko levnější, než různé složité zvlhčovače nebo mlžné systémy. Vermikulit plní v substrátu navíc nejen funkci zásobárny vody, ale zároveň substrát provzdušňuje i postupně obohacuje o množství minerálů a stopových prvků (mj. vápník, mangan a hořčík). Všeobecně tak podporuje tvorbu plodnic pro rychlejší a intenzivnější růst. Je ideální pro výsadbu semen a sazenic. Také je nejvhodnější pro rostliny, které vyžadují velké množství vody a vlhké půdy.

Perlit je vlastně amorfní křemičitan hlinitý sopečného původu, který patří ke kyselým vulkanickým sklům. Pro pěstování hub, jako součást mixu houbových substrátu, není ale vůbec vhodný. Maximálně tak můžete umístit na dno pěstebního boxu perlit k postupnému odpařování vody. Někteří pěstitelé vysypávají perlitem dno velkých pěstitelských boxů (nasypaný na nějakou vhodnou podložku, např. tácek) pro větší eliminaci CO2, i když jsou boxy odvětrávaný různými větracími otvory v boxu. Pěstební nádoby (Microboxy) nebo různé pěstební sáčky jsou tedy umístěny na vlhkém perlitu. Perlit nezachycuje žádnou vodu sám, ale zachycuje vodu v prostoru mezi granulemi. Perlit má vysokou provzdušňovací schopnost díky svému pevnému tvaru a pevné struktuře. To je výhodné pro pěstování rostlin, které potřebují dobré odvodnění vody. Perlit je ideální pro pěstování rostlinných řízků a pro rostliny, které potřebují velmi dobře odvodněnou a ne příliš vlhkou půdu.

Vermikulit a perlit mají společné hlavně to, že oba výrobky (ale každý v podstatě jiným způsobem) zachycují vodu. Jinak jsou to původem, chemickým složením i funkčně, dvě naprosto rozdílné látky. Jak perlit, tak vermikulit se používají ke zlepšení půdních podmínek, jako je provzdušňování, zadržování vody, atd. Ale je důležité pochopení přesného rozdílu mezi těmito dvěma látkami, tak aby to bylo užitečné při výběru vhodné přísady do půdy pro rostlinu.

Tyto dvě látky jsou převážně používány v pěstování rostlin nebo jako součást nejrůznějších zahradních substrátů i hnojiv. Bohužel prodavači v obchodech často nevědí a neznají rozdíl mezi vermikulitem a perlitem, resp. vám řeknou, že jsou z podobného materiálu. Možná vám budou i tvrdit, že je perlit lepší, protože je levnější a "nasaje" více vody, což je hloupost. Perlit levnější určitě je, ale to je ve srovnání s vermikulitem jeho jediný rozdíl. Použitím perlitu, jako mixu houbového substrátu s mycéliem nebo i mixem vermikulitu s perlitem, může někdy dojít k narušení funkce tvorby podhoubí pěstovaných hub a perlit je pro pěstování hub naprosto nevhodný. Pečlivě proto vždy prozkoumejte zakoupené balení, zda se jedná o vermikulit nebo o perlit. Na foto růst rostlinek v microboxu pouze na vermikulitu smíchaném s vodou 1:1.

V České republice existuje více dodavatelů vermikulitu, bohužel často za přemrštěné ceny. Vermikulit můžete využít nejen při pěstování hub, ale i u pěstování kytek a zeleniny, microgreens, vzácnějších a netradičních rostlinách (např. masožravek nebo sukulentů) a časté je použití vermikulitu v teraristice. Obvyklá balení vermikulitu jsou k dostání v objemu 3-10 litrů (1 litr váží asi 0,1 kg). V pěstování hub zaslíbených zemích, jako je Belgie a Nizozemí se prodávají různá balení vermikulitu o objemu 10-100 litrů (1-10 kg) a nutno bohužel podotknout, že až 3x levněji než v ČR. K mání jsou tam už i předem namíchané houbové substráty dřevní nebo obilní hmoty s vermikulitem a tak především hobby pěstitelé ušetří spoustu času se sháněním i přípravou substrátu, a vzhledem k láci substrátů s vermikulitem, i dost peněz.