Reishi vlastní extrakce

Tinktury

Vedle vinného výluhu, který je podle TCM vedle čaje nejúčinnějším reishi použitím, je rozšířený tzv. double extract, neboli dvojitá tinktura, která se skládá z lihového výluhu a odvaru. Každý z těchto postupů uvolňuje z reishi jinou složku. Lihový výluh obsahuje především triterpeny. To jsou terpeny (steriodní molekuly), které se skládají z šesti isoprenových jednotek, které mj. inhibují histamin a následně působí antialergicky, protinádorově a protizánětlivě. Triterpeny nejsou rozpustné ve vodě. Odvar zase obsahuje polysacharidy, které povzbuzují imunitu. Některé čínské zdroje jsou ale k těmto tinkturám značně skeptické a preferují hlavně tradiční čajové odvary a vinné výluhy. Pro informaci uvádíme celkem jednoduchý návod na tinkturu z vodky, který koluje v českém prostředí.

Na výrobu asi 1 litru tinktury, která vystačí asi na jeden měsíc pravidelného užívání, použijeme 50 gramů sušených plátků reishi a 500 ml destilátu, nejlépe 40% vodky.

Sušené plátky nalámeme na co nejmenší kousky.  Vložíme do větší zavařovací sklenice (0,7-1 litr) a zalijeme lepší 40% vodkou. Uzavřeme a uložíme na teplejší a nejlépe tmavé místo. Necháme louhovat 5-6 týdnů a poté přefiltrujeme přes čisté plátno. Houby ještě do výluhu dobře vymačkáme. Polovina dvojité tinktury je hotová. A teď vyrobíme druhou polovinu. Z vodky vyluhované a vymačkané reishi vložíme do hrnce a zalijeme asi 500 ml vody. Vaříme dvě hodiny na mírném ohni a občas kontrolujeme, aby se nevyvařila veškerá voda. V případě potřeby odpařenou vodu dolijeme. Po dvou hodinách scedíme, první vývar dáme stranou do připravené nádoby a houby vložíme zpět do hrnce, zalijeme opět 500 ml vody a vaříme další hodinu. Poté znovu scedíme a houby odstraníme. Oba odvary slijeme dohromady a vaříme tak dlouho, až se většina vody vypaří. Zůstane asi 500 ml tmavší tekutiny. Necháme řádně vychladnout (velmi důležité – nemíchat teplý odvar s vodkovým výluhem, líh by se vypařil !) a smícháme s výluhem. Výsledná tinktura obsahuje ty nejúčinnější a nejdůležitější látky z reishi, navíc konzervované lihem. Takto získáme zhruba 1 litr kvalitní 20% tinktury pro měsíční kůru. Skladujeme v tmavé lahvi a v chladu. Dávkování je různé podle subjektivních potíží (vždy konzultujte s lékařem !). Obvykle pro  povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje užívat 3x denně 10 ml , což je asi větší polévková lžíce. Tinktura se užívá standardně tři měsíce (s následnou tří měsíční přestávkou), ale při obtížích i devět měsíců nepřetržitě. 

Komerční výrobou dual tinktur se zabývá několik menších firem, především v USA, Kanadě a GB. Měli jsme možnost posoudit kvalitu od tří výrobců a všechny byly opravdu kvalitní, i podle rozboru na obsah reishi v produktu, kdy výrobci vesměs používají 80-90% ethanol (výsledné tinktury obsahovaly asi 40-50% alkoholu). Všechny jsou ale pro našince hodně drahé. Cena od 40 do 50 USD za 100 ml je v našich podmínkách nad finanční možnosti mnohých. Dávkování u těchto tinktur je výrobcem stanoveno na max. 10 ml denně a je doporučováno použití v minerální vodě, v čaji, v kávě, ale i např. v cukrářských výrobcích ! Vedle tinktur z reishi jsou poměrně oblíbené i levnější tinktury z Turkey Tail (Outkovka pestrá). Ty však mají trochu jiné vlastnosti a reishi tinktury je údajně v mnoha ohledech předčí.

Použití čajů je nejstarším použitím reishi vůbec, staré více než 3000 let. Malé množství (cca 10-15 gramů) sušené Reishi namočíme na ½ hodiny do litru vody a potom vaříme další ½ hodiny na mírném ohni. Přecedíme a protože reishi čaj má hořkou chuť můžeme osladit medem nebo ještě lépe třtinovou melasou. Spojení reishi a třtinové melasy se považuje, podle více zdrojů, v současnosti za vůbec nejlepší a nepřekonatelný zdravotní čaj pro preventivní účely. Popíjíme celý den vlažný, jako relaxační čaj na celkové povzbuzení. Reishi z takto připravovaného čaje můžeme použít i nadvakrát. Pokud si připravíme více čaje, můžeme jej skladovat v ledničce. Oblíbené jsou i různě kombinované reishi čaje s přídavkem medu, máty i dalších bylin.

Vinné výluhy

Tradiční asijskou recepturou, mající kořeny v TCM, jsou vinné výluhy (v zahraničí často prezentovány i jako elixíry). Receptura je poměrně jednoduchá. Použijeme litr "suchého" červeného vína a do něj dáme louhovat cca 50 gramů Reishi, nalámané na menší kousky. Osobně, podle jednoho starodávného receptu z TCM, přidáváme do výluhu i směs extraktů dalších bylin, které dodávají tělu další účinné látky a umocňují účinky reishi pro lepší absorbci v organismu. Používáme trochu lepší červené víno. Nejvíce se nám osvědčil italský Merlot v praktické 1 l karafě nebo hutnější červená vína z jižní Ameriky. Hlavně nepoužívejte žádné doslazené levné patoky vína a krabicové slitky. Následně uložíme na tmavější místo a láhev občas převrátíme a protřepeme. Po 7-8 týdnech louhování můžeme začít užívat 3 x denně 1 polévkovou lžíci (cca 8-10 ml). Litrová láhev vinného výluhu vystačí tak asi na měsíc pravidelného používání. Reishi i byliny ve víně ponecháváme a po spotřebování vína můžeme ještě z vyluhovaných kousků reishi připravit větší várku čaje obvyklým způsobem. Vinné výluhy prezentují využití reishi, které má dlouhou tradici a je stále v TCM považován za prověřený a hlavně spolehlivý zdroj zdraví. Navíc je vinný výluh v přípravě daleko jednodušší než výroba dvojité tinktury. Některé jiné prameny doporučují u vinných výluhů stejný postup, jako u výroby dvojité tinktury, kdy je alkohol (vodka) nahrazen právě červeným vínem.

V zahraničí (především USA, Čína, Taiwan) se lze setkat s vinnými výluhy spíše pod různými názvy elixírů, kdy je často reishi kombinováno s další bylinnou složkou nebo je použito místo hroznového červeného vína i tradiční rýžové víno. Jedním z příkladů je trochu zavádějící název jednoho reishi elixiru z Havaje (přeloženo volně česky – poklad ceněný více než zlato), kdy je kombinováno reishi s bylinami známých z TCM v různých mixech (foto). Názvu odpovídá i cena – 49 USD za 400 ml. Jiné čínské elixíry rovněž používají jako "nosič" červené víno z hroznů, kdy je 60-70% základem reishi, zbytek tvoří byliny a med.

Problémem tinktur a vinných výluhů (zkráceně elixírů) je fakt, že ne všechny polysacharidy, terpeny, glykoproteiny a další učinné látky obsažené v reishi se dají touto cestou extrahovat. Jen zopakujeme fakt, že Reishi je jako všechny houby tvořena chitinem a některými beta-polyglukany vytvářející buněčnou stěnu hub. Chitin je polysacharid, který obsahuje dusík a je složený z molekul N-acetyl-D-glukosaminu, které jsou spojeny 1,4-β-glykosidickou vazbou. Vedle celulózy je chitin nejrozšířenějším polysacharidem na Zemi. Na rozdíl od celulózy (u rostlinných a bylinných přípravků), chitin nedegraduje v alkoholu. Nemožnost efektivního zpracování chitinu v lidském organismu je hlavní důvod, proč tradiční medicínské systémy, jako je TCM nebo Ájurvéda, používaly pouze různé odvary (resp.extrakty), kombinované čaje nebo polévky, ale nikdy ne sušené reishi v prášku, v tinkturách nebo dokonce syrové.

Kombinací moderních a inovací starších extrakčních (macerace a digesce) procesů, vytvořily různé postupy a metody vhodné pro extrakci účinných látek z přírodního materiálu v širším použití, které zahrnují vlivy extrakční doby, struktury materiálů, teploty, tlaku a složení rozpouštědla. Novější typy extrakcí se u houby reishi zaměřují nejen na polysacharidy (zejména betaglukany) a škály terpenů, ale i na neprávem opomíjené glykoproteiny (látky tvořené bílkovinami a kovalentně vázanými mono- nebo oligosacharidy), které jsou významnou složkou reishi. Celosvětové výzkumy glykoproteinů, vč. udělení čtyř Nobelových cen, prokázaly mj. jejich velmi úzké vazby na buněčnou komunikaci a imunitní systém. Tyto vysoce žádané reishi bylinné elixíry, a velmi často s utajovanou recepturou, ale na netu téměř nenajdete. Problém je sehnat kvalitní reishi elixíry i na vnitřním čínském trhu. Omezeně jsou některé k mání v USA, ale do Evropy se prakticky nedovážejí. Komerční výroba účinných elixírů je dost nákladná. Rozvoj nejrůznějších technologií přinesl i novější typy extrakcí (mikroextrační techniky) např. superkritickým CO2 (SFE), ultrazvukem o určité vlnové délce (USE), elektrochemické metody, metody PFE, ASE, PLE atp., které postupně nahrazují tradiční Soxhlet extraktor.

Většina těchto metod je však, jak bylo zmíněno, poměrně nákladná a používá se především laboratorně. Proto si pro vlastní potřebu a okruh rodiny a přátel, připravujeme 100% reishi tekuté koncentráty raději sami, vlastní originální trojcestnou bezalkoholovou extrakcí s digescí, která zahrnuje výše uvedené procesy a je technologicky levná. Koncentrát se používá přímo nebo ředěný čajem, červeným vínem atp. Navíc se dá použít v kombinaci i s jinými léčivými bylinami a látkami, tak jak je popsáno v kapitole Reishi a TCM, a své použití našel i v kuchyních, jako přísada do různých omáček, polévek a salátů. Technologie výroby koncentrátu vychází ze staročínských receptur s využitím současných modernějších metod extrakce i v domácích podmínkách. Různé ty notně předražené komerční tobolky, kapsle, prášky a pilulky nás prostě neoslovily a o jejich účinnosti v poměru "cena/výkon" i deklarovaném obsahu účinných látek, máme někdy vážné pochybnosti. Viz kapitola Podvody s reishi ?

Nařízení komise EU č. 432/2012 neumožňuje popisovat všechny účinky u konkrétního doplňku stravy na lidský organismus. Jako jeden ze zdrojů informací můžete využít všeobecné informace o houbě reishi i jiných produktech uvedených na tomto serveru, které mají výhradně obecně informační nekomerční charakter a pocházejí z veřejně dostupných zdrojů, např. za pomocí různých vyhledávačů nebo je přímo odkazováno na původní zdroj informací.