Podvody s reishi ?

V listopadu 2017 byla publikována studie společnosti Nature Publishing, která vydává nejprestižnější vědecké časopisy, nazvaná „ Hodnocení kvality konzistence doplňků stravy Ganoderma lucidum shromážděných ve Spojených státech “. Studie byla provedena ve spolupráci s US Pharmacopeia (USP), která stanovuje standardy pro léčiva, složky potravin a doplňky stravy. Studie prokázala, že až 74% reishi výrobků na trhu USA není autentických. Ve studii testovali 19 různých doplňků hub reishi a porovnávali je se skutečnou houbou. Analyzovali polysacharidy a triterpeny a zjistili, že pouze 5 vzorků (26%) prošlo testem . USP dospěla k závěru, že „ kvalita konzistence potravinových doplňků Ganoderma lucidum na americkém trhu byla špatná, což by mělo být pečlivě prozkoumáno “. Nenamlouvejme si, že situace v Evropě, vč. ČR, bude jiná. Spíše horší, protože spousta výrobků z reshi na trhu EU neprochází žádnou oficiální státní kontrolou, která by dokazovala, že důležité deklarované látky skutečně pocházejí z reishi. Potisk na obalu prostě snese všechno a je mnohdy zavádějící.

Polysacharidy

„Polysacharidy podobné škrobu byly zjištěny u 13 z 19 (68,4%) testovaných produktů“. Studie konstatovala, že „ polysacharidy podobné škrobu, které nejsou nikdy přítomny v plodnici Ganoderma lucidum, jsou často používány jako pomocné látky nebo neutrální plniva v doplňcích stravy .“ Proto je pro hubové doplňky tak důležité měřit škrobovou složku. K ředění produktů z reishi se tak používají plniva, jako jsou škroby z obilnin, dextróza a hlavně maltodextrin (pozn. 1 kg maltodextrinu koupíte v ČR už od 50,- Kč a máte škrobový polysaharid jako bič doslova za pár korun denně. Doporučená denní dávka je 30 gr. denně)Škrob z těchto plniv zvýší počet polysacharidů, které společnosti běžně používají, aby se chlubily kvalitou svých výrobků. Server realmushrooms, odkud byl článek převzat, už před časem uváděl, proč jsou objemy a čísla polysacharidů uváděná na obalech diskutabilní a špatnou mírou kvality. Server uvádí jednoduché pravidlo: ignorujte čísla na obalu, která uvádějí obsah polysacharidů ! Jednoduchý test na obsah škrobu v reishi doplňku stravy si můžeme provést sami doma za pomoci jódové tinktury. Pokud vodný roztok s reishi ztmavne, obsahuje zaručeně škroby. Viz https://www.realmushrooms.com/usp-say-reishi-products-not-authentic/

Triterpeny

Studie dále zjistila, že 58% vzorků nemělo triterpeny. Triterpeny jsou jednou z primárních prospěšných sloučenin v reishi vedle beta-glukanů. Triterpeny jsou příčinou hořké chuti reishi. Produkt reishi, který není hořký ani sladký, je dobrým indikátorem toho, že nejsou přítomny žádné triterpeny a že je pravděpodobně špatná. Jednoduché pravidlo: ochutnejte svoje reishi. Je výrobek opravdu hořký?

Beta-glukany

Údaje ukázaly, že rozvětvený 1,3-β-D-glukan, specifický polysacharid s imunostimulační a protinádorovou aktivitou u Ganoderma lucidum, byl detekován pouze u 5 z 19 (26,3%) testovaných produktů. Buněčné stěny všech léčivých hub jsou primárně tvořeny beta-glukany. To je důvod, proč jsou beta-glukany nejrozšířenější účinnou látkou u dřevokazných hub a vyskytují se zde v nejvyšším množství. Měření beta-glukanů metodou Megazyme by mělo být vyžadováno u všech léčivých přípravků. To neznamená, že beta-glukany jsou jedinou sloučeninou, která je důležitá, ale pokud jsou přítomny v podstatném množství, všechny ostatní sloučeniny by měly být také přítomny. Pokud produkt postrádá stěžejní beta-glukany, pravděpodobně chybí i ve všech menších sloučeninách, které nejsou měřeny.

Níže jsou některé běžné otázky, které by si měli uživatelé položit při výběru produktů z reishi:

  • Je to opravdu vyrobeno z houby Ganoderma L. (Reishi) ?
  • Je to extrakt?
  • Pochází z ekologické oblasti ?
  • Obsahuje seznam naměřených množství beta-glukanů?
  • Uvádí seznam naměřených množství triterpenů?
  • Chutná hořce?
  • Uvádí výrobce seznam škrobů a specifikuje plniva?
  • Má výrobek kompletní atest renomované laboratoře?

Jednoduchá všeobecná rada pro spotřebitele (nejen u reishi): Důkaz kvality spočívá ve faktech (testy,rozbory atp.), a ne v marketingových tvrzeních, reklamě a popisu na obalu !

Zdroj: https://www.realmushrooms.com/usp-say-reishi-products-not-authentic/

Skvělý zdroj informací o beta-glukanech (jedna ze stěžejních složek reishi) nabízí stránky betaglukan.cz