Kulinářských receptů na pokrmy z hlívy ústřičné existují snad stovky. Hlíva je vynikající surovina pro polévky a omáčky, dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. Vaření s hlívou, jako s netradičním kořením, je účinný nástroj v kuchyni. Kvalitní hlívový prášek dodává pokrmům silnou houbovou chuť i aroma. Koření z hlívového prášku je vynikající pro omáčky, polévkový základ pro zahuštění, jako součást strouhanky pro obalované masové řízky, těsto na pizzu a dokonce i pro vytváření houbové "krusty" na steaku. Prášek z hlívy je dobrý i s míchanými vejci, do těstovinových omáček a v restované zelenině. Výběr z nejtradičnějších hlívových receptů přinášíme níže.
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebujeme: 1 cibule, 500 g hlívy ústřičné, kmín, 4-5 brambor, mletá paprika, sůl, pepř, jíška, olej
Jak na to: Cibulku nakrájíme a zpěníme na oleji, přidáme hlívu, trochu pepře a soli. Krátce opražíme. Pak přidáme mletou papriku, brambory nakrájené na kousky a kmín. Zalejeme vodou a vaříme. Když jsou brambory měkké zahustíme jíškou.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Potřebujeme: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1 lžíci sádla, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, hovězí bujón, jíšku, majoránku, česnek
Jak na to: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a chvíli podusíme. Poté přidáme papriku, zamícháme a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný česnek a dost majoránky. Vhodíme kostku bujónu (ale nemusí být) a krátce povaříme. Pak zahustíme tmavou jíškou a necháme ještě chvíli provařit.
Tatarák s hlívou
Potřebujeme: 200 g hlívy, 2 větší cibule, 50 ml oleje, kmín, pepř, sůl, 4 stroužky česneku, půl lžičky papriky, petrželovou nebo celerovou nať, vejce, kečup
Jak na to: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli až zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, sůl, koření a podusíme do měkka. Směs zahustíme vejcem, dobře promícháme a horkou mažeme na topinky. Polijeme kečupem a podáváme jako toasty.
Hlívový guláš
Potřebujeme: 500 g hlívy ústřičné, 2 dcl oleje, 250-300 g cibule, pepř, sůl, polévkové koření, bazalku, papriku, polévkové ochucovadlo, majoránku
Jak na to: Na rozpáleném oleji připravíme do sklovitá cibulku a přidáme omytou a nakrájenou hlívu. Spolu podusíme. Přidáme koření a zalijeme vodou. Podáváme s chlebem nebo s těstovinami.
Hlíva ústřičná na smetaně
Potřebujeme: 600 gramů hlívy ústřičné, 3/4 skleničky smetany, 50 gramů másla, 30 gramů mouky, 1 cibule, špetka muškátového oříšku, sůl
Jak na to: Nasekanou cibuli osmažíme na másle, přidáme na drobno nakrájenou hlívu a muškátový oříšek. Po osolení podle chuti dusíme houby necelou půl hodinu. Na konci přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme až do varu. Můžeme podávat jak s pečivem tak s vařeným bramborem nebo i s houskovým knedlíkem.
Ražniči s hlívou
Potřebujeme: kloboučky hlívy, uzenou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín
Jak na to: Kloboučky hlívy povaříme ve vodě, nakrájíme na větší kousky, osolíme a na jehlu střídavě napichujeme kousky hlívy, uzené slaniny, plátky cibule. Plná jehla se na povrchu osolí, okoření a posype kmínem. Na horkém tuku opékáme přikryté do měkka.
Grilované hlívy
Potřebujeme: 400 g kloboučků hlívy, 8 plátků anglické slaniny, sůl, pepř, 100 g sýra, petrželku
Jak na to: Kloboučky hlívy nasucho očistíme, na dno pekáče položíme po dvou plátcích slaniny a dáme pod gril péct. Na opečenou slaninu těsně vedle sebe poklademe kloboučky hlívy, okvětními lístky nahoru, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme. Ozdobíme petrželkou.
Obalovaná hlíva
Potřebujeme: 500 gramů hlívy ústřičné, 500 ml mléka, 1 větší vejce, zelená petrželka, několik lžic mouky, několik lžic strouhanky, máslo, sůl, pepř
Jak na to: Hlívu namočíme na pár hodin do mléka, následně ji necháme okapat, posolíme, popepříme a poprášíme moukou. Potom každý klobouček namočíme do rozkvedlaného vajíčka a strouhanky. Smažíme na másle do růžová. Podáváme posypané petrželkou.
Zapečené plátky hlívy
Potřebujeme: 500 g hlívy, 30 g oleje, sůl, pepř, 50 g másla, 1 žloutek, citrónovou šťávu, petrželku
Jak na to: Hlívy nakrájíme na větší kousky, opečeme na oleji, osolíme a opepříme. Máslo utřeme se žloutkem, citrónovou šťávou a sekanou petrželkou. Touto směsí potřeme horní stranu opečených plátků hlívy a dáme na vymazaný pekáč do trouby zapéct. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Pečené plátky hlívy s bramborovou kaší
Potřebujeme: 500 g čerstvé hlívy ústřičné, 2 paličky česneku (jednotlivé stroužky neloupat, jen omýt), 1-2 cibule na půlměsíčky, olivový olej, máslo, bylinky (pokud možno čerstvé - např. majoránky, tymián, rozmarýn, šalvěj petrželka, libeček apod.), sůl a mletý pepř
Jak na to: Předehřejte troubu na 200 °C. Hlívu očistěte a větší hlavičky natrhejte na menší kousky (nedělejte moc malé kousky, ať to pak nemáte na kaši). Silné konce nožiček raději odkrojte a použijte jindy, ať nezůstanou i po upečení tuhé. Houby dejte do pekáčku, přihoďte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, máslo,krájené bylinky (popř. sušené). Osolte, opepřete a vše promíchejte. Dejte do trouby a pečte 30–45 minut. Podávejte s bramborovou kaší.
Pro další recepty stačí jen zagooglit anebo si vybrat z níže uvedených odkazů.
http://www.labuznik.cz/ingredience/hliva
https://www.houbickavkuchyni.cz/
http://www.i-hlivaustricna.cz/
http://www.lidovky.cz/jidlo z-hlivy
Na závěr jedno YT video, plné receptů nejen z hlívy...